Tarieven PCR-Test met Non-COVID verklaring
☝Op dit moment korting: Bestel Vandaag je coronatest!☝
coronatest Utrecht

Sneltest of PCR-test doen in Utrecht

In de strijd tegen het coronavirus is het erg belangrijk dat mensen weten wanneer zij een sneltest of PCR-test in Utrecht moeten doen. Wanneer iedereen zich op tijd zou laten testen, zouden veel nieuwe besmettingen met het coronavirus voorkomen kunnen worden. Als je weet dat je besmet bent kun je hier rekening mee houden door in quarantaine te gaan. Zo voorkom je dat je anderen besmet met het virus. Daarvoor is het wel van belang dat je een coronatest in Veenendaal of Utrecht doet.

Veel voorkomende vragen

Niet iedereen is voldoende op de hoogte van het testbeleid en de verschillende mogelijkheden die je hebt om een coronatest in Utrecht te doen. Het is daarom van belang dat mensen de juiste voorlichting krijgen. Zo weten zij wanneer zij een test moeten doen en waar ze deze kunnen laten afnemen. Veel mensen hebben dezelfde vragen die betrekking hebben tot het coronavirus en het doen van een coronatest. Daarom vind je hier antwoorden op een aantal vragen die door veel mensen gesteld worden.

Wanneer moet je een corona test doen?

Het is voor iedereen van belang om te weten wanneer je mogelijk besmet bent geraakt met het coronavirus. Door je op tijd te laten testen op corona in Utrecht, kan er snel ontdekt worden of je daadwerkelijk besmet bent of niet. Je moet je laten testen op corona wanneer je één of meerdere symptomen van het virus bij jezelf herkent. Als je merkt dat je bepaalde klachten hebt die er op kunnen wijzen dat jij besmet bent, moet je voorkomen dat je nog met anderen in aanraking komt. Vanaf dat moment moet je thuisblijven totdat je een PCR-test of sneltest in Utrecht kunt doen. Pas als je de uitslag van de coronatest hebt kun je weer naar buiten. 

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Je moet je dus laten testen wanneer je symptomen van het coronavirus hebt. Om de symptomen van het virus bij jezelf te herkennen, moet je natuurlijk wel weten wat de meest voorkomende klachten zijn. Symptomen waar je op kunt letten als je het gevoel hebt dat je het virus eventueel bij je kan dragen zijn:

 • Last van reuk- of smaakverlies
 • Vermoeidheidsklachten
 • Koortsachtig of verhoging
 • Last van kortademigheid of benauwdheid
 • Hoesten
 • Last van maag of buikklachten
 • Keelpijn

Verlies van geur en smaak

Naast de klachten die veel weg hebben van een verkoudheid, kun je dus ook last krijgen van andere klachten wanneer je besmet bent. Veel mensen die besmet zijn met het coronavirus geven bijvoorbeeld aan dat zij niets meer ruiken of proeven. Niet iedereen die besmet is met corona heeft last van al deze symptomen, maar als je één of meerdere van deze klachten herkent, kun je je het best zo snel mogelijk laten testen. Op die manier weet je zeker of je besmet bent of niet.

Tarieven PCR sneltest met Reisdocument
☝Op dit moment hoge kortingen: Koop Vandaag je coronatest!☝

Hoe vind je een teststraat bij jou in de buurt?

Om je te kunnen laten testen is het natuurlijk wel nodig om een testlocatie in de buurt te vinden. Daarom is het sowieso handig om ook als je geen klachten hebt even op het internet te kijken naar een testlocatie die voor jou dichtbij is. Als je in Utrecht woont, heb je de keuze uit verschillende soorten teststraten. Door stil te staan bij de verschillen kan je een weloverwogen keuze maken.

Welke soorten teststraten zijn er in Utrecht?

Mensen die in Utrecht wonen en zich willen laten testen op corona hebben de keuze uit meerdere testlocaties. Niet al deze testlocaties zijn hetzelfde. Zo heb je bijvoorbeeld de teststraten van de GGD en de teststraten van verschillende commerciële partijen. Tussen deze teststraten zitten een aantal verschillen. Mensen die zich gratis willen laten testen kunnen naar bij de GGD terecht. Echter, dit mag alleen wanneer je last hebt van klachten. Mensen zonder klachten mogen zich niet laten testen bij de GGD en kunnen dus terecht bij een commerciële teststraat in Utrecht

Commerciële teststraat

In Utrecht heb je naast de teststraten van de GGD ook teststraten van commerciële partijen. Bij deze testlocaties moet je betalen voor je coronatest in Utrecht. Het voordeel hiervan is het feit dat je je wel mag laten testen als je geen last hebt van klachten. Je kunt gewoon een afspraak maken als je zeker wilt weten dat je niet besmet bent. Bovendien is het ook fijn dat er in de meeste commerciële teststraten gebruik wordt gemaakt van de sneltest. Hierdoor krijg je vaak binnen een half uur al je uitslag te horen.

Welke testmethodes worden er gebruikt?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of iemand besmet is met het coronavirus. De GGD maakt gebruik van de PCR-test. Dit is een testmethode die erg betrouwbaar is. Het grote nadeel hiervan is het feit dat het erg lang kan duren voordat de uitslag bekend wordt. Bij een PCR-test van de GGD duurt het normaal gesproken tussen de 24 en 48 uur voordat de uitslag bekend is. Dat is een groot nadeel aangezien je hierdoor alsnog een aantal dagen in quarantaine moet, ook als de uitslag van de test negatief blijkt te zijn. Je moet immers in quarantaine blijven totdat jouw uitslag bekend is. 

Een antigeen-test

Naast de PCR-test kun je ook op een andere manieren worden getest. Het doen van de corona test gaat op dezelfde manier, maar de manier waarop naar de uitslag wordt gekeken is anders. Daarom is het met een antigeen-test in Utrecht mogelijk om de uitslag na zo’n 30 minuten al te weten. Het is dan ook niet voor niets dat deze testmethode bij veel mensen bekend staat als de sneltest. Deze testmethode wordt niet gebruikt bij de GGD en daarom is het voor mensen die zo snel mogelijk de uitslag van hun coronatest willen hebben slim om op zoek te gaan naar een commerciële testlocatie bij hen in de buurt. 

Hoe betrouwbaar is een antigeen-test?

Veel mensen die horen dat de GGD ervoor kiest om geen antigeen-tests te gebruiken krijgen hierdoor twijfels van de betrouwbaarheid van deze testmethode. Deze twijfels zijn logisch, maar de GGD heeft onderzoek gedaan naar de tests die worden gebruikt in de commerciële teststraten en uit dit onderzoek blijkt dat deze testmethode betrouwbaar genoeg is om gebruikt te worden in Nederland. Het is wel van belang dat een commerciële teststraat aan bepaalde voorwaarden voldoet zodat de tests zo goed mogelijk worden afgenomen. 

Voorwaarden voor een teststraat

Uit het onderzoek van de GGD is gebleken dat de corona test die in de meeste commerciële teststraten wordt gebruikt veilig is zolang er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Het is bijvoorbeeld van belang dat alle tests worden afgenomen onder toezicht van een BIG geregistreerde arts. Daarnaast moet de test die je krijgt uiteraard zijn goedgekeurd door de overheid. Het is ook van belang dat de resultaten van de test worden gemeld bij de GGD. Zo kunnen deze resultaten worden meegenomen in de corona cijfers van die dag. 

Wat moet je doen als de uitslag van je corona test positief is?

Wanneer je je hebt laten testen op corona in Utrecht, moet je in quarantaine totdat de uitslag van de test bekend is. Dit is natuurlijk vooral vervelend voor mensen die een PCR-test hebben gedaan bij de GGD. Het is namelijk mogelijk dat zij enkele dagen in quarantaine moeten blijven omdat de uitslag nog niet bekend is. Als je een sneltest in Utrecht hebt gedaan, is de kans groot dat de uitslag al bekend is als je thuis aankomt. Iedereen hoopt natuurlijk dat de uitslag van zijn of haar corona test negatief is, maar het is wel van belang om te weten wat je moet doen als deze positief is.

Positieve testuitslag coronatest in Utrecht

Als de uitslag van je corona test positief is, moet je ervoor zorgen dat je met niemand anders in contact komt. Op die manier voorkom je dat je anderen besmet met het coronavirus. Het RIVM heeft hier speciaal aantal richtlijnen voor opgesteld.

 • Volgens het RIVM moet je zeven dagen in quarantaine blijven.
 • Als na deze zeven dagen de klachten nog niet verdwenen zijn, moet je wachten totdat deze wel weg zijn. 
 • Pas wanneer alle klachten meer dan 24 uur zijn verdwenen kun je weer met anderen in contact komen. Je loopt dan namelijk niet meer het risico om anderen te besmetten waardoor het virus zich verder kan verspreiden. 

Houdt je je aan deze richtlijnen zul je weer zo spoedig mogelijk naar buiten kunnen. Bovendien verklein je de kans dat je weer opnieuw in quarantaine moet omdat je klachten terug zijn gekomen.

Quarantaine

Het is van belang om goed te weten wat je wel en niet moet doen wanneer je in quarantaine zit. Eigenlijk moet je gedurende de quarantaine de hele tijd binnen blijven en zorgen dat je met niemand anders in contact komt. Dit is erg vervelend, maar door de quarantaine serieus te nemen voorkom je dat het virus zich verder kan verspreiden waardoor de maatregelen langer van kracht blijven. Bovendien voorkom je dat je anderen besmet die hier misschien ernstig ziek van kunnen worden. Daarom moet je tijdens de quarantaine echt niet de straat op gaan en gewoon binnen blijven.

Hoe kun je een afspraak maken voor een corona test in Utrecht?

Als je een corona test wilt doen in Utrecht, moet je eerst beslissen bij wat voor testlocatie jij je wilt laten testen. Wil je een sneltest in Utrecht doen? Dan moet je op zoek naar een commerciële teststraat bij jou in de buurt. Je kunt dan naar de teststraat in Utrecht voor een sneltest. Let op, je moet hier wel een afspraak voor maken. Woon je in Nieuwegein, Veenendaal of Amersfoort? Klik dan hier voor een locatie in de buurt. Op het internet kun je eenvoudig een afspraak maken bij bijvoorbeeld de teststraat van Amersfoort. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? 

 • Bezoek de site van de teststraat waar je heen wilt.
 • Selecteer de plaats waar jij je wilt laten testen.
 • Kies een gewenst tijdstip, het liefst zo snel mogelijk natuurlijk.
 • Betaal de test.
 • Je ontvangt je bevestiging via de mail.
 • Bezoek de teststraat en laat je testen.

Kun je met een antigeen-test naar het buitenland?

Het is in veel landen verplicht om een negatieve coronatest te kunnen aantonen wanneer je het land binnen wilt. Daarom is het van belang dat je weet met wat voor soort corona test dit kan. De meeste landen vinden een antigeen-test niet goed genoeg. Je moet een negatieve PCR-test kunnen aantonen wanneer je naar het buitenland wilt reizen. Er zijn veel commerciële teststraten waar je naast een antigeen-test ook een PCR-test vakantie kunt doen. Dit is vooral bedoeld voor mensen die naar het buitenland willen reizen en daarvoor een negatieve PCR-test moeten kunnen tonen. 

coronatest Utrecht

Wat zijn de kosten van een corona test bij de GGD?

Wanneer je een coronatest doet bij de GGD, kost dit geen geld. Het is dan wel alleen mogelijk om je te laten testen als je klachten hebt of als je met iemand in contact bent geweest die besmet is met het coronavirus. Daarom is het voor veel mensen toch nodig om naar een commerciële teststraat te gaan. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld komen doordat zij naar het buitenland moeten reizen waardoor zij een reisverklaring nodig hebben om aan te tonen dat zij niet besmet zijn met het coronavirus. 

Kosten van een coronatest in Utrecht bij een commerciële testinstantie

Een antigeen-test oftewel een sneltest kost bij de meeste commerciële teststraten zo’n €65,- euro. Veel mensen zijn bereid om dit te betalen zodat zij binnen een half uur weten wat de uitslag van hun test is. De kosten van een PCR-test met reisverklaring in Utrecht kunnen variëren. Meestal kost dit rond de €150,- euro. Als je op reis gaat moet je er dus rekening mee houden dat je de reisverklaring hebt geregeld voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je ruim op tijd een afspraak inplant. Daarmee voorkom je dat je uiteindelijk het vliegtuig niet in mag stappen.

2 reacties op “Sneltest of PCR-test doen in Utrecht”

 1. Hoe krijg je de uitslag bij een sneltest? Via mail, sms, belletje? Of via DigiD of app (die ik niet heb)? Ofwel: kun je bij een teststraat bij je aanmelding aangeven hoe je het resultaat wilt krijgen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top